Tatranské medvede sa pripravujú na zimný spánok

14.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 14. novembra (TASR) - Polovica novembra je časom, keď sa medvede zvyknú ukladať na zimný spánok, čo však závisí aj od snehových podmienok. Pred ...
Vysoké Tatry 14. novembra (TASR) - Polovica novembra je časom, keď sa medvede zvyknú ukladať na zimný spánok, čo však závisí aj od snehových podmienok. Pred dlhým spánkom sa potrebujú dobre vykŕmiť, preto vyhľadávajú dostupné zdroje potravy a nepohrdnú ani odpadkami z kontajnerov.

Skúsenosti s trúfalosťou medveďov má napríklad chatárka zo Zamkovského chaty Janka Kalinčíková. V jeseni zaznamenali dve \"návštevy\", po ktorých sa už medvede neukázali, keďže Štátne lesy (ŠL) TANAP-u odlákali tieto jedince prikrmovaním v odľahlejších lokalitách. \"Na jar bola situácia horšia. Medvedica mala mladé, bola teda agresívnejšia a zrejme aj frustrovaná zmenou podmienok po kalamite, \" konštatovala chatárka. Podľa nej je medveďov v Tatrách priveľa, takže im chýba dostatočný prirodzený priestor. \"Aby sme zamedzili prípadným stretom, nevychádzame po zotmení ani skoro ráno. Ak máme ohlásený príchod turistov na neskoršie hodiny, zvyčajne im ideme naproti so psom či rapkáčmi\".
Hovorca ŠL TANAP-u Marián Šturcel pre TASR konštatoval, že \"väčšia zver inštinktívne zareagovala vlani na blížiacu sa veternú smršť niekoľko hodín skôr ako človek so svojou inteligenciou\" a presunula sa do iných lokalít. Žiadne väčšie problémy u srnčej, jelenej alebo diviačej zveri, ktorá v postihnutých lesoch žije, neboli zaznamenané. Nevylúčil, že medvede, ktoré zaľahli skôr, mohli mať na jar problémy, keďže ich teritória poznačila kalamita.
Riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Liška doplnil, že na území Tatier, teda od Tatranskej Javoriny po Oravice, žije v súčasnosti 70 až 75 medveďov. Po odrátaní vysokohorského prostredia a obývaných zón ide o biotop s rozlohou asi 50 tisíc ha, pričom podľa ruských odborníkov by malo pripadnúť na jedného medveďa 3 až 5 tisíc ha.
Dominantné jedince vytláčajú medvedice s mladými a mladšie medvede do okrajových častí a najmä v jarnom a jesennom období sú strety s ľuďmi častejšie. V ochranných obvodoch v Tatranskej Lomnici, Smokovcoch, Vyšných Hágoch, Štrbskom Plese i Podbanskom zriadili ŠL TANAP-u v odľahlejších lokalitách mimo piateho stupňa ochrany prírody vábiace \"jedálne\". Medvede lákajú na kukuricu a obilniny.
\"Chodia tam ešte zavidna. Napríklad v obvode Smokovcov máme tri medvedice s piatimi mláďatami a päť mladých medveďov vo veku od 4 do 7 rokov. Poznáme tieto jedince a niekedy sa podľa nich dajú aj hodinky nastaviť, \" komentoval doterajšie poznatky riaditeľ.
 

Vyberte región